Sivut

torstai 4. elokuuta 2016

Suun puhtaudesta



Hammastahna vaikuttaa suun limakalvoilla, joten sen voisi kuvitella olevan tuote, jonka koostumusta kannattaa katsoa vähän tarkemmalla silmällä. Esimerkiksi suuhun ilmestyvät aftat voivat olla seurausta hammastahnan vaahtoa muodostavasta ainesosasta natriumlauryylisulfaatista, vaiva helpottaa yleensä tahnaa vaihtamalla. Itse pidän enemmän juuri vaahtoamattomista tahnoista pelkästään niiden hyvän suutuntuman tähden. Entä pitäisikö hammastahnan sisältää hammaskiillettä vahvistavaa fluoria ja reikiintymistä ehkäisevää ksylitolia? Hammaslääkärini mielestä fluori on tahnan tärkein ainesosa, koska se ehkäisee reikiintymistä, myös ksylitolia olisi hyvä olla mukana. Olen samoilla linjoilla, fluori ei ole kovin terveellistä, mutta se vaikuttaa suussa vain hetken, joten en usko siitä olevan kovin suurta haittaakaan, sen sijaan hyötyä siitä on.




Ehkä huomio pitäisi suunnata enemmän myös hammastahnan RDA -arvoon (Radio-Dentin-Abrasivity), joka kertoo hankaavuudesta eli tahnan vaikutuksesta kiilteeseen ja hampaan kulumiseen. Tahnan lisäksi hankaavuuteen vaikuttaa toki myös harjan kovuus ja harjaamiseen käytetty voima. RDA-arvoa ei ole kuitenkaan helppo selvittää, sillä kaikki valmistajat eivät ilmoita sitä automaattisesti. Valistunut kuluttaja jättää RDA -arvottoman tahnan kaupan hyllyyn, eikös? En esimerkiksi käyttäisi valkaisevaa hammastahnaa, jonka RDA on korkea, sillä pitkään käytettynä se johtaa hampaiden kulumiseen ja jopa tummumiseen hammasluun ohenemisen vuoksi. 
RDA:n pitäisikin olla alle 100.

Esimerkkejä RDA -luvuista:

 Yotuel Pharma 36, Yotuel Classic 40,
Yotuel All-In-One Snowmint 82
Emmelle 38
Pepsodent White Now 150 
Lavara Basis Sensitiv Toothpaste Mint 80 





Olen testannut Lavera Basis Sensitiv hammastahnoja, joita löytyy monta erilaista. Osa vaikuttaa olevan luomumpaa. Oma suosikkini on natriumfluoridia sisältävä Lavera Basis Sensitiv Toothpaste Mint (yläkuvan vihreä tuubi), joka taitaa olla näistä kaikkein lähimpänä ihan tavallista mintulta maistuvaa perushammastahnaa. Tahnasta jää suuhun hyvä puhdas, sileä tunne ja maku. Laveran tahnat ovat muuten NaTrue-sertifioituja.

Huomionarvoinen on myös lapsille suunnattu mansikanmakuinen Lavera Basis Sensitiv Kid's Tooth Gel, joka ei sisällä surfaktantteja eli vaahtoa muodostavia ainesosia, eikä fluorideja. Tuote on tehty turvalliseksi, joten sen nieleminenkään ei tuo suurta haittaa. Hampaiden harjaus on tämän tahnan kanssa kivaa puuhaa. Tahnan tuoksu ja maku voi tässä tapauksessa olla jopa liiankin herkullinen. RDA 30.

 Vihloville hampaille tarkoitettu Lavera Basis Sensitiv Toothpaste Sensitive (ylin kuva) sisältää kamomillaa, mirhaa ja taikapähkinää, jotka rauhoittavat, suojaavat suun flooraa ja vahvistavat ikeniä. Piimineraalit poistavat plakkia hellästi. RDA 30

Jos taas arvostaa fluorittomuutta, niin siinä tapaukessa kannattaa valita Lavera Basis Sensitiv Toothpaste Classic, joka sisältää mm. ksylitolia, piihappoa, luomuauringonhattu-uutetta ja propolista. RDA 50

 Laveran tuubit ovat kooltaan hyvänkokoisia 75 ml ja hintaa niillä on noin 4-7 euroa. Kallein näyttäisi olevan Lavera Neutral Hammastahna, joka on tarkoitettu ihottumista ja allergioista kärsiville. Nettimyynnissä tahnat ovat ainakin Hyvinvoinnin tavaratalossa.


Onko hammastahnalla väliä?







Postaus sisältää mainoslinkin.
Sisältää tuotenäytteitä.

 

9 kommenttia:

  1. En ikinä käyttäisi jatkuvasti fluoritonta hammastahnaa ainoana tahnana. Kyllä toisten hampaat pysyvät niilläkin reikiintymättömänä, mutta toisille homma voi olla tuhoisaa ja kallista puuhaa. Voisin itse ajatella tekeväni niin, että pesisin aamulla fluorittomalla ja illalla fluorillisella hammastahnalla. Itse käytän melkein ainoastaan Yotuelin tahnoja, joskus aamuisin saatan käyttää myös Oxygenolin tahnaa. On muuten jännä juttu, että isot firma kuten Pepsodent, Golgate ja Oral-B on tosi nihkeitä ilmoittamaan hankausarvojaan, musta se on kummaa, ovat kulma kuitenkin alle suositusten 250... Varsinkin kun Oral-B:n mainoksia pyörii hammaslääkäreissä hirveästi, niin olisi kiva, että siellä mainostettaisiin firmoja, jotka ovat avoimia tuotteittensa sisällön suhteen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Salailu on kurjaa, onneksi voimme olla ostamatta tiettyjä merkkejä. Hammastahna on kuitenkin hyvin henkilökohtainen asia. Oral-B tekee yhteistyötä hammaslääkäreiden kanssa, siinä taitaa pyöriä isot rahat. Olen käyttänyt eniten juuri Yotuelin tahnoja, välillä on ollut hauskaa kokeilla myös luomutahnaa kuten Laveraa. Fluoriton tahna ei ole minun juttuni, enkä suosittelisi sitä ainoana vaihtoehtona.

      Poista
    2. Varmaan juurikin nuo isot rahat ovat siinä takana... ;) Itseäni alkaa heti hieman ärsyttämään ja siksi en periaatteesta sitten käytä näitä tosi isojen brändien tahnoja. :D

      Poista
  2. Elmex on hyväksi havaittu ja olen koukuttanut miehenikin siihen :) Perus Pepsodentit on monesti niin tymäköitä, että suu on eka minuutin irvissä ja vasta sitten voi aloittaa harjauksen-näin kärjistetysti. Elmex on mukavan mieto, mutta raikas. Sitä oli meillä ala-asteella, jotain muutakin oppeja siis jäänyt niiltä ajoilta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vanha kunnon Elmex, olin kokonaan unohtanut sen. Täytyykin ostaa taas yksi tuubi kokeeksi. Pepsodent on liian voimakas, sitä en halua käyttää. Hammastahnan on hyvä olla suhteellisen mieto ja vaahtoamaton :)

      Poista
  3. https://www.apo-rot.fi/lisaetiedot/swissdent-extreme-zahnpasta/6828272.html?_menuid=7684052&_nav=mund__zaehne.mund__zahnhygiene.zahnpasta

    Olen jo vuosia tilannut tuota tahnaa saksasta, on valkaiseva ja hellä RDA 40. Kannattaa tutustua myös hammastahan kotisivuun.

    VastaaPoista