Sivut

perjantai 23. syyskuuta 2016

Roosa nauha 2016
Sama, tuttu aihe nostaa taas päätään. Roosa nauha on minulle tärkeä ja läheinen asia, sillä olen menettänyt oman äitini rintasyövälle. Kyllä, olen nähnyt läheltä koko sairauden aiheuttaman tunteiden kirjon, taistelun sekä toivon hiipumisen, ja lopuksi silittänyt äitini otsaa hetkeä ennen kuolemaa. Olen seurannut sivusta, yksin jääneen isäni epätoivoa ja ikävää, sekä omia lapsiani, jotka saivat vain hetken nauttia mumminsa rakastavasta sylistä. Ikävä ja suru ovat olleet pahimmillaan kuin musta viitta harteilla. Onneksi suru helpottaa vuosien myötä.


 
 

Rintasyöpä on julma kanssakulkija, se on vienyt mukanaan jo aivan liian monta äitiä, työkaveria, naapuria ja ystävää. Kuulin juuri, kuinka lapseni 13-vuotias kaveri oli menettänyt äitinsä. Tiesin kyllä, että pojan äiti oli vuosia sitten ollut vakavasti sairas, mutta luulin hänen jo parantuneen, kunnes alkoi rintasyöpä-näytelmän toinen näytös, joka vie kuolemaan. Yhdenkään lapsen ei tulisi kasvaa ilman äitiä. Olenkin kuumeisesti yrittänyt miettiä, miten auttaisin tuota lasta. Ehkä kutsun hänet meille, tarjoan lasillisen maitoa ja tuoretta pullaa.

Onneksi hoidot kehittyvät koko ajan, näin yhä useampi voi selättää syövän ja jatkaa elämäänsä eteenpäin. Lähes 90% on elossa viiden vuoden kuluttua sairastumisestaan. Roosa nauha kerää rahaa rintasyövän tutkimustyöhön, joka on avain parempaan tulevaisuuteen. 


Onko kaikki toivo jo menetetty? En ole luovuttajatyyppiä, joten uskon, että yhteen hiileen puhaltaminen auttaa. Olen ehdottomasti mukana. Haravoin pihaa Fiskarsin vaaleanpunaisella haravalla, poltan pihalyhdyissä Havin tuikkuja ja ostan Lumenen pinkkiä kosmetiikkaa. Mutta voisinko tehdä vielä jotain enemmän? Painaa pinkin nauhan rintaani? Tämän vuoden nauhan on muuten suunnitellut muusikko Michael Monroe.
 
Yksi hauskimmista tavoista on R-kioskin Roosa nauha -kampanja, jossa kahvin ja vesipullon voi ostaa kolmella eurolla, keräykselle irtoaa tuosta summasta 25 senttiä. Rintsikka-muki on kyllä tosi hieno. Kaikki 2016 keräyksessä olevat yritykset ja tuotteet löytyvät täältä.

Jokainen voi kantaa kortensa kekoon myös lahjoittamalla rahaa suoraan.  
Tyyli ja summa ovat vapaat.
Onko rintäsyöpä koskettanut sinua?
Oletko mukana? 
Kuvat lainattu netistä, ensimmäinen kuva on oma.

8 kommenttia:

 1. Tämä kyllä koskettaa ihan joka päivä, niin paljon uusia rintaryöpiä havaitaan koko ajan, niin monta läheistä tämä on tavalla tai toisella koskettanut! Onneksi moni tapaus saadaan seulalla kiinni jo varhaisessa vaiheessa, mutta aina se ei riitä, joskus tauti voi olla siitä huolimatta ärhäkkä ja metastaattinen...

  Mukana ollaan ihan täysillä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu siltä, että tauti on tällä hetkellä jo niin yleinen, että jokainen tuntee jonkun sairastuneen. Seulonta ja oma aktiivisuus on tärkeää. Esim. äitini kohdalla mammografia ei pystynyt löytämään kasvainta, joka oli levinnyt jo muualle kehoon, näin tauti sai edetä rauhassa, sillä sitä ei lääkärin mukaan ollut edes olemassa. Rinnan kasvain voi olla niin salakavala, ettei se näy kuvauksissa.

   Kiitos, että olet mukana <3

   Poista
 2. Mulla tuli tänä vuonna ekaa kertaa rintasyöpä lähelle, ku tätini (joka ikänsä puolesta melkeinpä isosisko mulle) sairastu. Onhan se itelle läheisenä melkonen mylläkkä. Eikä osaa ees kuvitella mitä se on ite sairastaa sitä, mikä mylläkkä se sitten on. Tällä hetkellä hyvällä mallilla tädilläni sairaus, hoidot tehonneet, onneksi. Itelle tää oli iso heräys asian suhteen. Todellakin haluaa tukea jotenkin Roosanauhan kautta tai muuten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tätisi sai apua ja asiat ovat nyt hyvin. Rintasyöpätapaukset lisääntyvät joka vuosi, joten hyvää asiaa täytyy olla tukemassa. Yksinään olisi aika vaikea vaikuttaa, mutta jokainen voi olla sairastuneen ystävä ja olkapää :)

   Poista
 3. Niin paljon on koskettanut tavalla tai toisella vuosien mittaan, että aina olen ollut mukana tavalla tai toisella -yleensä useammallakin.
  Täytyykin tutkailla tuo lista läpi 😉

  VastaaPoista
 4. Omakohtaisesti koskettaa. Tammikuussa tulee 4 vuotta mun löydöksestä. 50v. tarkastuksessa löytyi pieni syöpäkasvain vasemmasta rinnasta,"hyvätapaiseksi" luonnehdittu. Osapoisto tehtiin ja 30 kertaa sädehoitoa. Estolääkitystä ei alotettu, sillä mun syöpäni oli 50/50 hormoneille altis ja lääketieteellisesti ei ole/ollut näyttöä niin hyödyistä kuin haitoista. Yhdessä lääkärin kanssa päätimme läkkeettömyyden. Meillä ei tiettävästi ole suvussa aikasemmin ollut syöpää, mutta serkullani todettiin reilu vuosi jälkeenpäin ärhäkkä rintasyöpä. Osallistun joka vuosi ostamalla joitain tuotteita. Olen syöpäyhdistyksen jäsen.
  Kaikille olen sanonut, että menkää kontrolleihin kun niitä tarjotaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin kiitos sinulle Anne <3

   Maailma tarvitsee juuri näitä kertomuksia, näin asia tulee lähelle ja se on helpompi myös ymmärtää. Toivon sydämestäni, että sairautesi on nyt kokonaan selätetty. Äidilläni oli juuri se vaikeahoitoinen, ärhäkkä tautimuoto. Ja samoin, olen syöpäyhdistyksen jäsen :)

   Poista