Sivut

maanantai 15. heinäkuuta 2013

Kosmetiikan 7 kirosanaa


Työni sairaalassa tuo eteeni monenlaisia syöpätauteja. En voi olla miettimättä kemikaalien vaikutusta sairauksien syntyyn. Uskon, että hyvillä valinnoilla voi kuitenkin käyttää kosmetiikkaa turvallisesti :)

Tämän postauksen kirjoittaminen oli erittäin vaikeaa, koska ristiriitaista tietoa liikkuu paljon. Monen aineen kohdalla tutkimukset ovat vielä kesken. Kristallipallo olisi ollut kiva apuväline.


1. Alumiiniyhdisteet

Käytetään mm. deodoranteissa ja
vaikutuksia terveyteen vasta tutkitaan.
Alumiinisuolat eivät pysty imeytymään ihon läpi.
Antiperspiranttien toiminta perustuukin 
vaikutukseen ihon pinnalla.


 2. Formaldehydi

Käytetään kosmetiikassa säilöntäaineena 
ja kynsilakoissa kovettajana.
Saattaa aiheuttaa ärsytystä 
ja on mahdollisesti myös syöpävaarallinen aine.


3.  Formaldehydin vapauttajat

Käytetään shampoissa, hoitoaineissa ja saippuoissa.
Säilöntäaineita, jotka hajotessaan vapauttavat formaldehydiä.


4. Natriumlauryylisulfaatti
(SLS, Sodium lauryl sulfate)

Käytetään mm. hammastahnoissa ja shampoissa.
On pinta-aktiivinen aine (tensidi), jota käytetään monissa kosmetiikkatuotteissa puhdistavien, emulgoivien ja vaahtoa muodostavien ominaisuuksien vuoksi.
Voi aiheuttaa herkistymistä.


5. Parabeenit

 Säilöntäaineita mm. voiteissa.
Tehoavat laajasti pilaantumista aiheuttaviin mikrobeihin: ne torjuvat hyvin sekä homeita, hiivoja että bakteereja.
Niiden ei ole todettu aiheuttavan terveysriskiä ihmisille 
ja ne ovat yleisesti hyvin siedettyjä
Epäillään häiritsevän hormonitoimintaa.


6. Triklosaani

Käytetään antibakteerina ja säilöntäaineena
 mm. hammastahnoissa, saippuoissa ja deodoranteissa.
Haitallista ympäristölle, sillä on ympäristöön kertyvää.


7. Synteettiset myskit
(Musk)

Käytetään hajusteissa.
Epäillään karsinogeeniseksi ja hormonitoimintaa häiritseväksi.


Keksittekö lisää?


6 kommenttia:

 1. Silikonit olivat muutama vuosi takaperin hirveä kirosana ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyypillisesti joku aine nousee pinnalle, kunnes into taas laantuu. Nyt kovasti esillä ovat ainakin parabeenit. Tieto on usein ärsyttävän ristiriitaista.

   Poista
 2. Niinpä... Mietin juuri tänään töissä, että kuinkahan terveellistä sitten tämä jatkuva käsidesillä plutraaminen on :) Mutta - tosiaan mielenkiintoisia asioita. Luin just Kaisa Jaakolan kirjaa (varmasti monille jo ajat sitten tuttu juttu) ja tuli olo, että pitäisi laittaa koko rasva- ja meikkivarasto uusiksi. Hyvä on varmaan miettiä kaikkia noita asioita, mutta silti välillä tulee myös olo, että kaikki on epäterveellistä. Ruoka-asiat nyt tietysti pitäisi laittaa kuntoon, luomua peliin. Ja sitten kuitenkin tulee olo, että bisnestä sitten tuokin. Nyt on selvästi buumi (Ainakin omassa ympäristössäni), että syödään terveellisemmin, superruokia, spelttiä ja vältetään kaikkea, joista vaan on vähänkin haittaa. Muoviastiat pannaan, vesipullo lasiseksi jne.

  Joo, hyviä asioita kaikki. Itsellä vaan vähän laiskan pulskaa näiden asioiden omaksuminen ja vanha skeptikko työntyy ulos ja ajatus, että "sitä Musti kuin muutkin koirat "

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kirjavinkistä :). Täytyy ehdottomasti lukea tuo Kaisa Jaakolan kirja.

   Luonnonkosmetiikka kiinnostaa minua, koska tuotteiden ainesosaluettelot ovat selkeitä ja turvallisia. Lisäksi tuotteet toimivat erittäin hyvin, esim. voiteet ovat loistavia. Kosmetiikkavarastoni on viimeisen vuoden aikana muuttunut luonnollisemmaksi, mutta en ole joutunut tinkimään mistään (päinvastoin!).

   Ruoka-asiat ovat myös opettelun alla. Suosin lähiruokaa ja yritän karsia pois kaikki turhat hiilihydraatit. Suomalaiset marjat ovat minulle superruokaa. Voi, tästä voisi kirjoittaa vaikka kokonaan oman postauksen. Ruoka-asiat sujuvat joskus paremmin, joskus taas haluan nopeasti perheen tyytyväiseksi Mäkkärissä. Myös rento asenne on tärkeää :)

   Poista
 3. Tummissa hius- ja kulmakarvaväreissä oleva superherkistäjä PPD, joka voi aiheuttaa todella pahoja allergisia reaktioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Maaku :)

   PPD on todellakin superherkistäjä, joka (muistaakseni) on myös kertyy elimistöön. Lehdistä on saanut lukea pahoja tapauksia, joissa allergiareaktio on ollut todella raju (jopa tappava).

   Poista